снимки: Екологично сдружение За ЗемятаНяколко организации от Националното обединение за чист

...
снимки: Екологично сдружение За ЗемятаНяколко организации от Националното обединение за чист
Коментари Харесай

Изпратиха опакован въздух от Девня до министъра на околната среда

снимки: Екологично съдружие " За Земята "

Няколко организации от Националното обединяване за чист въздух „ Дишай, България “ изпратиха опакован въздух от обитаемоте си места до министъра на околната среда Росица Карамфилова по случай 7 септември - Международния ден на чистия въздух на Организация на обединените нации. Сред тях бе и „ Дишай, Девня “.

С този си акт те припомнят за нездравословните газове и прахуляк, които се постанова да дишат жителите на не малко българските градове и упорстват за въвеждане на по-широки благоприятни условия за надзор и по-ефективни санкции за ограничение на замърсяването в атмосферата, написа " Дарик ".

Пакетите – в буркан, в плик или в кутия, са окомплектовани със специфична декларация, която припомня, че правото да дишаме и да живеем в здравословна среда е общовалидно право, което от доста години е отнето на доста от българските жители.

Качеството на въздуха в България поражда съществени опасности, като съгласно СЗО 97% от популацията на страната е евентуално изложено на резултатите на нечистия въздух, било то от промишленост, превоз, битово отопление или различен вид изгаряне. 60% от градското население диша наднормени равнища на фини прахови частици ФПЧ10, а нашата страна е на едно от водещите места в света по умряли поради замърсен въздух. В съпътстващото писмо всяка от организациите припомня и за съответните нерешени проблеми в тази сфера в своя град.

Гражданските деятели от разнообразни елементи на страната упорстват за дейни дейности за смяна на обстановката. „ Дишай, България “ считат, че една от стъпките е обезпечаването на опция за моментални инспекции по цивилен сигнали на място от екипи от експерти на Регионална инспекция за опазване на околната среда през цялото денонощие, 7 дни в седмицата. Към сегашния миг доста от нарушаващите разпоредбите бизнеси и човеци се възползват от работното време на контролиращите органи и безнаказано изпускат нездравословни субстанции във въздуха през нощта и в почивните дни. Предвиждането на съответни наказания за замърсителите от всевъзможен темперамент също е измежду измененията, които не търпят изчакване. Потенциалните санкции би трябвало да подсигуряват с размера си предприемане на действителни ограничения от нарушителите за прекратяване на замърсяването.

Основните източници на замърсяване на въздуха в България остават: ТЕЦ-овете, употребяващи за горене въглища, биомаса и боклуци, които с изключение на районно могат да имат и трансгранично въздействие; избрани индустриални предприятия, непредприели нужните ограничения за пречистване; превозът, който е целогодишен замърсител  в градовете с натоварен трафик; отоплението в бита с дърва, въглища и от време на време с отпадъци; практиките за горене на стърнища и самозапалването на сметища.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР